Mellanrum för själen



På sjukhuset finns det många rum. Här finns patientrum och behandlingsrum, väntrum och dagrum. Det är många människor som varje dag passerar genom dessa rum.  I väntrummet tiger man still, försöker svälja oron och betvinga otåligheten genom att stå ut med plågan och vänta tålmodigt. Det är väntrummets förbannelse. Man befinner sig mitt emellan frågorna och de förväntade svaren från läkare och experter. I väntrummet känns det som om det uppstår ett vakum. Ibland slår svaren sina svarta hullingar rakt in i medvetandet. Vad händer med mig nu?

Men det finns ett rum som skiljer sig från alla andra rum på sjukhuset. Det är stillhetens rum, som är Sjukhuskyrkans andaktsrum, och som ligger i M-husets källarplan. Jag tänker ibland att det fungerar lite som ett mellanrum bland alla andra rum på sjukhuset. I det vakum som uppstår, och som ibland får tiden att kännas som om den stod still, där finns ett rum som vill sätta in människan i ett större sammanhang. I detta mellanrum behöver ingen prestera några trosbekännelser eller välformulerade böner. I detta nådens mellanrum - finns inga krav på att vara, tro eller tycka på ett särskilt sätt. Vid ljusbäraren får vem som helst tända ett ljus, som ett uttryck för den längtan och bön man själv inte kan stava till. Men Gud som känner allas hjärtan vet vad en människa tänker och känner. Kanske är det just det som är bön.

Många besöker detta rum för att finna en stunds avskildhet och stillhet för sina tankar. I skrivboken som ligger där på bordet blandas många anteckningar från människor i nöd och som är fyllda av hopplöshet och oro. Här uttrycker också många sin tacksamhet över behandlingar som hjälpt och som inneburit nytt livsmod och ny framtidstro.

På vår färd genom livet behöver vi dessa mellanrum där vi kan stanna upp, tänka efter, vila oss litet för att hinna ifatt oss själva. Jag tror att det i varje människa finns ett sådant mellanrum. Men vi har ibland så svårt att hitta dit. Det är då vi känner oss som mest vilsna.

Dag Hammarskjöld har i foldern till meditationsrummet i FN-skrapan skrivit: "Vi har alla ett centrum av stillhet omgivet av tystnad."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0